Οι 5 πυλώνες της ευτυχίας, σύμφωνα με τον Carl Jung:

Ο Carl Jung, ένας από τους σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές στην ιστορία, θεώρησε την ευτυχία ως ένα εξελικτικό ταξίδι που δομείται σε 5 βασικούς πυλώνες:

  1. Καλή σωματική και ψυχική υγεία

Ο Jung πίστευε στην ισχυρή σύνδεση μεταξύ ενός υγιούς μυαλού και ενός υγιούς σώματος, στο πώς το ένα χρειάζεται το άλλο και στο πώς και τα δύο είναι απαραίτητα για μια καλή ποιότητα ζωής. (Στα αρχαία Ελληνικά, “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”, ή στα Λατινικά “mens sana in corpore sano”).

  1. Καλές διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικές σχέσεις

Αναφέρεται σε μια υγιή σχέση με τους άλλους (φίλους, οικογένεια, σύντροφο, συναδέλφους) καθώς και με τον εαυτό μας. Μια υγιής σχέση θα μπορούσε να καθοριστεί από την αλληλοκατανόηση, την ενσυναίσθηση, τη βαθιά σύνδεση, την οικειότητα, την υγιή επικοινωνία, τις κοινές δραστηριότητες, την συνεργασία κ.λπ.

  1. Καλό βιοτικό επίπεδο και ικανοποιητική εργασία

Ο Γιουνγκ αναγνώρισε τη βασική ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς και την επιθυμία να απολαύσουμε «τις βασικές χαρές της ζωής» που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια αίσθηση σκοπού. Επομένως, αυτός ο πυλώνας είναι μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών (π.χ.οικονομική επάρκεια) και των επιθυμιών (π.χ. χόμπυ και ενδιαφερόντων).

  1. Ευαισθησία στην ομορφιά της τέχνης και της φύσης

Ο Γιουνγκ πίστευε πως η αντίληψη της ομορφιάς στην τέχνη και τη φύση λειτουργεί ως τροφή για την ψυχή και είναι απαραίτητη για έμπνευση, δημιουργικότητα και όρεξη για ζωή. Η εκτίμηση της αισθητικής και του ωραίου κάνει τον κόσμο γύρω μας να φαίνεται όμορφος και ουσιαστικός.

  1. Φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις

Ο Jung εκτιμούσε την ανάπτυξη ενός συνόλου προσωπικών πεποιθήσεων που παρέχουν μια ολιστική προοπτική για την ύπαρξη και εμπλουτίζουν τη ζωή με νόημα. Είτε θρησκευτικής είτε φιλοσοφικής φύσης, ένιωθε ότι μια τέτοια αντανακλαστική κοσμοθεωρία επιτρέπει την υπέρβαση των καθημερινών προβλημάτων και τη σύνδεση με κάτι σημαντικότερο από τον εαυτό μας. 

Ο Jung υποστήριζε πως όταν συνδυάζονται ολιστικά, αυτοί οι πυλώνες μπορούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο για την ευτυχία επειδή καλλιεργούν την αυτογνωσία μέσω της εσωτερικής και εξωτερικής διεργασίας. Η ανισορροπία ή τα ελλείμματα σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους πυλώνες αποτελούν εμπόδιο για μια ευτυχισμένη ζωή.