(Εσωτερικά) Βήματα στη Ψυχοθεραπεία

1. ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

Το 1ο βήμα της ψυχοθεραπείας είναι να κοιτάξεις μέσα σου. Γιατί είμαι αυτός που είμαι; Γιατί αισθάνομαι/ συμπεριφέρομαι/ σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο; Τί είναι σημαντικό για μένα;

2. ΑΠΟΔΟΧΗ

Το 2ο βήμα είναι να αποδεχτείς αυτό που έχεις ανακαλύψει μέσα σου, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Από το πιο φωτεινό συναίσθημα μέχρι την πιο σκοτεινή σκέψη. Μόνο όταν το αποδεχτείς πλήρως θα μπορέσεις μετά να προχωρήσεις στο να το αλλάξεις.

3. ΑΛΛΑΓΗ

Το 3ο και τελευταίο βήμα είναι (παραδόξως) να αλλάξεις αυτό που έχεις αποδεχτεί. “Έχω κοιτάξει μέσα μου, έχω γνωρίσει τον εαυτό μου, έχω εντοπίσει αυτά τα προβληματικά μοτίβα που αναπαράγω, και αποδέχομαι ότι τα έχω. Δεν τα αρνούμαι ούτε τα αποφεύγω. Τώρα συνειδητά επιλέγω να εξαλείψω τα μοτίβα αυτά ώστε να μην καθορίζουν πλέον το ποιος είμαι“.

Για να επιτευχθεί η ουσιαστική αλλαγή, είναι απαραίτητη η ενδοσκόπηση και η αποδοχή. Όταν δυσκολευόμαστε να προχωρήσουμε στην αλλαγή, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε “κολλήσει” σε κάποιο από τα προηγούμενα βήματα.

Μήπως δεν έχετε ακόμη γνωρίσει κάποιες πτυχές του εαυτού σας; Μήπως αυτές οι άγνωστες πτυχές επηρεάζουν τις επιλογές και τη ζωή σας; Μήπως έχετε ένα καλό επίπεδο αυτογνωσίας, ωστόσο δεν αποδέχεστε τα κομμάτια του εαυτού σας για τα οποία δεν είστε περήφανοι; Μήπως έχετε την τάση να αυτο-τιμωρηστε με την ελπίδα ότι αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε, ενώ στην ουσία επιτυγχάνετε το ακριβώς αντίθετο;